top of page

Znáte výhody a nevýhody terakotových produktů podle způsobu jejich výroby?

Aktualizováno: 8. 8. 2022

Jak se vlastně vyrábí terakotová nádoba? Jistě jste už slyšeli, nebo víte, že nejlepší #keramika je ta ručně vyráběná, přičemž její výrobní doba se pohybuje od 25 do 40 dnů, v závislosti na velikosti předmětu a produkční sezóně. Obecně platí, že čím větší #velikost a chladnější #období, tím se délka cyklu zpracování a sušení prodlouží.


Každý výrobní cyklus se skládá z následujících kroků:


- produkce, výroba

- dokončování

- sušení

- vypalování a chlazení

- smáčení

- balení

Péče, s níž se tyto fáze provádějí, také určuje životnost a kvalitu terakotového produktu. Se stejným jílem můžete získat výrobky nižší kvality, pokud v jednotlivých fázích zpracování nepracujete správním postupem. Právě to představuje zásadní rozdíl mezi výrobci s CAT certifikací a ostatními výrobci, kteří ten správný postup z důvodu absence tradičních a dlouholetých zkušeností nebo z důvodu upřednostňování kvantity na úkor kvality, nedokáží dodržet. Produkují velké množství výrobků za účelem úspory času a snížení nákladů na výrobu, využívají stroje, železné formy místo sádrových nebo rychlé vypalovací cykly - to všechno má za důsledek nižší mechanickou odolnost výrobku, díky které dochází k předčasné deformaci, praskání výrobku, trhlinám a celkové devastaci.


ODOLNOST VŮČI MRAZU

Každý terakotový produkt, který nabízíme je mrazuvzdorný až do -30°C. To však neznamená, že je hlína pro vodu nepropustná. Jednou z charakteristických vlastností jílu je její pórovitost, která umožňuje rostlinám lepší přísun kyslíku ke kořenům rostlin. V zimě mohou být póry naplněny vodou, která se při zmrazení rozšiřuje a může svým rozpínáním rozbít i tu nejlepší terakotu. Abyste tomu zabránili, je potřebné postupovat podle určitých jednoduchých kroků a vaše terakotové nádoby Vám vydrží déle a budou schopné vydržet i drsné zimy:

  • Neblokujte drenážní otvory na dně nádoby a zkontrolujte, zda půda nebo kořeny nebrání úniku vody.

  • Ledová voda může rostlině také uškodit.

  • Nenechte #terakotu v zimě naplněnu vodou

  • Pokud je to možné, zkuste zvednout nádobu ze země pomocí terakotových nožiček

  • Naše produkty se prodávají v severní Evropě a Severní Americe a nikdy jsme neobdrželi stížnosti na popraskání vlivem mrazu


JAK SE VYRÁBÍ ZAHRADNÍ TERAKOTA?

Pokusíme se Vám stručně popsat současné techniky, které jsou používané při výrobě zahradní terakoty a zároveň poukázat na jejich klady a zápory.


Kvalita terakoty závisí také na dalších faktorech, jako je použitá hlína a vypalovací cyklus. Např. použitím techniky Colombino s nekvalitní hlínou nebo při vypalování keramiky špatným vypalovacím cyklem možná vznikne dobrý květináč z estetického hlediska, ale ne příliš dobrý svou mechanickou pevností, resp. funkčností a mrazuvzdorností.


  1. Technika COLOMBINO

Touto technikou je produkt vyráběn zcela ručně, bez použití sádrových forem. Nejprve se začíná se základnou určité požadované tloušťky. Poté jsou některé hliněné části (podlouhlé válcovité tvary podobné salámu) pokládány postupně jeden na druhý od své základny až vytvoří tzv. "zeď květináče". Jedině a právě zručnost samotného řemeslníka je určující pro výrobu keramiky té správné tloušťky a následných dekorací, přičemž právě díky jeho znalostem a zručnosti je touto technikou možné vyrobit jakýkoli požadovaný tvar či velikost výrobku. Použití této techniky vyžaduje kromě šikovnosti a vzpomínané zručnosti hrnčíře také značné množství času na výrobu takové nádoby a tato technika byla proto překonána použitím sádrových forem. Technika Colombino je však stále používána k vytváření velkých a jedinečných kusů. Vázy vyrobené tradiční metodou Colombino poznáme podle typických otisků prstů řemeslníka otisknutých na vnitřní straně nádoby.

Jednou z charakteristických vlastností produktů vyrobených technikou Colombino je, že neexistuje jejich identická kopie, protože každý kus je jedinečný.

Dnes se tato technika používá s nejlepší kvalitou hlíny a je určena pro špičkové zákazníky, kteří chtějí mít ve svém prostoru jedinečný kus toskánské ručně vyráběné terakoty.

VÝHODY +
  • Může vytvářet produkty jakéhokoli tvaru a velikosti

  • Každý kus je jedinečný, a proto cennější

  • Vysoká estetická kvalita

  • Maximální přizpůsobení požadavku zákazníka

NEVÝHODY -
  • Dražší

  • Doba výroby je velmi dlouhá

2. Ručně odlitá litina ze sádry


Nejprve se musí vytvořit modely nebo sádrové formy, pomocí kterých se bude hlína tvarovat, přičemž každá forma je otiskem produktu, který se bude vyrábět a musí být proto vyrobena s maximální péčí.

Každá forma může být použita k výrobě mnoha stovek květináčů, načež sádrová forma podléhá oděru a ozdoby postupem času začnou z formy mizet. Formy se proto pravidelně vyměňují.

Řemeslník rukama a speciálními nástroji vtlačuje hlínu do formy a dokončuje vnitřní část květináče. Poté se musí počkat, až forma absorbuje vodu obsaženou v hlíně, aby se produkt stáhl a mohl se oddělit od formy. V tomto okamžiku je výrobek dokončen, resp. kromě drobných detailů a ozdob na vnějších stranách.

Na rozdíl od techniky Colombino využívá tato technika sádrové formy, a proto jsou vyráběné kusy víceméně totožné.




VÝHODY +
  • Může vytvářet nádoby jakéhokoli tvaru a velikosti, dokonce i velké

  • Dobré pro hromadnou výrobu identických nádob

  • Vysoká estetická kvalita

  • Možnost přizpůsobení

NEVÝHODY -
  • Cena je považována za příliš vysokou, ale poměr kvalita/cena je naprosto vynikající

  • Výroba je časově náročná, ale s více formami lze vyrábět více produktů najednou

3. Sádrový odlitek a soustruh


Tato metoda může být použita pouze u kulatých květináčů a k výrobě se používá i stroj - soustruh, který je schopný vytvořit jejich vnitřní tvar. Forma nádoby je umístěna na otočné základně a pomocí speciálního nástroje se může tvarovat vnitřek nádoby. Jíl se vkládá do tvarovací formy bez zvláštní pozornosti na jeho konzistenci a poté se točením soustruhu vytvoří tvar nádoby se správnou tloušťkou. Forma se následně odstraní poté, co absorbuje vodu obsaženou v hlíně. Vnější dekorace nádoby jsou ručně dokončeny až na závěr. Na rozdíl od techniky ruční sádrové formy mohou být nádoby odlévané a tvarované soustruhem vyráběny pouze v oblých tvarech.

VÝHODY +
  • Může vytvářet hrnce jakékoli velikosti, dokonce i velké

  • Vhodné pro velkou produkci

  • Nádoby jsou dokonale kulaté

  • Vysoká estetická kvalita

  • Schopnost vyrobit nádoby za relativně krátký výrobní čas

NEVÝHODY -
  • Je schopen vytvořit pouze kulatý tvar

4. Automatizované stroje se sádrovou formou

S touto technikou je vytváření produktů velmi snadné. Obecně jsou stroje plně nebo poloautomatické a stačí jednoduše vložit hlínu do formy a stroj automaticky provede odlití a uvolnění formy daného produktu. Jediným ručním krokem v tomto způsobu výroby je jeho dokončení, které je nutné provést ručně.

Nádoby mohou být vyráběny v mnoha tvarech, kulatých i hranatých, s ozdobami nebo bez nich. Nádoba se oddělí od odlitku pomocí stlačeného vzduchu.

VÝHODY +
  • Nižší cena

  • Vhodné pro velkou produkci

  • Zvýšená rychlost výroby

  • Dobrá estetická kvalita, protože povrchová úprava je dokončována ručně

NEVÝHODY -
  • Není možné vytvářet všechny tvary, které lze vyrobit ručně

  • Konečný produkt je nedokonalý, okraj může být nepravidelný

  • Produkt není možné přizpůsobit

  • Není jedinečným dílem, jedná se o strojovou výrobu

5. Lisovací stroje s kovovými plechy: průmyslová výroba

Tento výrobní postup je podobný postupu popsanému výše s tím rozdílem, že formy jsou vyrobeny z kovu. K oddělení hrnce od kovové formy je nutné použít velmi hustou hlínu a před lisováním se na kovovou formu nastříká olejové uvolňovací činidlo.

Tyto dva prvky, hustá hlína a olej, se mísí během výroby nádoby a jsou hlavními důvody nekvalitního produktu a jeho nedostatečné odolnosti proti mrazu. Výsledkem je, že často v prvních letech můžete vidět klasické odlupování se hlíny a postupné praskání terakoty.



VÝHODY +
  • Velmi nízká cena

  • Vhodné pro sériovou výrobu

  • Zvýšená rychlost výroby

  • Perfektní povrchová úprava květináčů, typická pro strojně vyráběné hrnce

NEVÝHODY -
  • Špatná odolnost proti mrazu

  • Tvary jsou jednoduché

  • Obvykle nízké estetické provedení

  • Žádné možnosti personalizace


135 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page