top of page

Proč byste si měli pořídit terakotu?

Aktualizováno: 8. 8. 2022

Terakota pro Vaše rostliny

Určitě to znáte i Vy... Většina z nás, se i při pořizování květin nebo spíš vhodných nádob pro svoje milované květiny či rostliny, dostaneme do dilematu, jaký druh materiálu je pro jejich zdravý růst a prosperitu vlastně ten nejvhodnější. Zkusme pro tuto chvíli zcela vynechat estetický aspekt, který je pro každého z nás zcela subjektivní, i když je samozřejmě důležitý pro vizuální stránku našich prostor, ale pojďme se teď soustředit na zhodnocení objektivních důvodů, proč se vlastně rostlině v terakotovém květináči žije lépe.


Terakota je prodyšná

Terakota je porézní a prodyšný materiál s tenkou strukturou, která umožňuje průchod vzduchu zvenčí bez rozptylování příliš velkého množství vody. Díky značné tloušťce, obvykle několik centimetrů, funguje také jako dutina a ochrana kořenů před mrazem, teplotními změnami obecně a nadměrnému slunečnímu teplu. Z tohoto důvodu významně chrání a prospívá rostlinám a z tohoto důvodu mají Italové muškáty, které vydrží roky a nehnijí v žádném ročním období.



Umožňuje efektivní výměnu vzduch / voda

Když naplníme nádobu vodou, zaujme voda uvnitř nádoby místo vzduchu a dostává se postupným uvolňováním do půdy, kde přebývají kořeny. Vzduch je lehčí a proto je nucen ponechat prostor pro vodu. Terakota dýchá po celém svém povrchu, takže má nepřetržitý přísun vzduchu do půdy a dochází tak k jejich vzájemné výměně. Pokud je však nádoba vyrobena z plastu nebo v každém případě z neprodyšného materiálu, jediným způsobem, jak dát prostor vzduchu, je, že voda vychází z odtokových otvorů a rostlina pak absorbuje kapaliny ze spodní části. V takovém případě ale kořeny nedýchají, protože jsou ve vodě a tím více času pak vzduch potřebuje k tomu aby opětovně vstoupil do substrátu, resp. hlíny, a tím větší je šance, že kořeny onemocní.



Terakota je živý materiál a nedeformuje se

Terakota, podobně jako dřevo a kámen, prochází atmosférickými změnami i z estetického hlediska, barví a přirozeně stárne a zvyšuje svou krásu jako v podobě architektonického prvku, který se vyvíjí ve daném prostředí. Krásná vila má určitě větší prestiž, pokud jsou do její zahrady umístěny terakotové nádoby přirozeného věku a vzhledu. #Terakota navíc na rozdíl od plastu nepodléhá působení slunečního tepla a nedeformuje se. Jednou z hlavních vad plastových nádob, zejména těch velkých s mnoha kily zeminy uvnitř, je často to, že se časem vyboulí a nevzhledně zdeformují, dokonce se rozpadnou, protože nejsou schopny zadržet vnitřní tah závaží a samotné kořeny.


35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page