top of page

POZOR! Víte, že není terakota jako terakota?

Aktualizováno: 8. 8. 2022

Už jste objevili #klady tohoto starodávného produktu?

V jednom z předchozích článků jsme psali, že terakota je tvrdý a odolný #materiál získaný vypalovacím procesem při teplotě asi 1000 ° C, je tvořený ze směsi jílu a inertního materiálu, obvykle pískovce. Je známý po celém světě a lze z něj vyrábět #produkty pro různé účely, jako jsou např. cihly pro #domy, ale také díky jiným snadno tvárným vlastnostem hlíny i jiné předměty.


V Toskánsku, v oblasti #Florencie a Sieny, se #řemeslo zahradní keramiky vyvíjelo po staletí a je známé po celém světě díky svému elegantnímu a rafinovanému designu a také kvalitě hlíny. Toskánské podloží je bohaté na kvalitní jíl s vysokou mechanickou pevností, což umožňuje produkci velmi velkých nádob i o velikosti větší než 100 cm.


Aniž bychom se zabývali konkrétními technickými detaily, můžeme říci, že důležité vlastnosti #terakotové nádoby, podle které se pak odvíjí její kvalita, jsou:


- použitá hlína

- výrobní postupy

- vypalovací proces

Toskánská terakota je známá tím nejlepším z uvedených vlastností, za co se rozhodně řadí k té nejznámější zahradní terakotě na světě. Jíl z Imprunety patří díky svému jedinečnému složení, tj. přítomnosti galestra a oxidu železa mezi #nejkvalitnější jíly na světě. Tyto jíly lze použít k výrobě produktů s vysokou mechanickou pevností a porézností, které jsou ideální pro #zdravý život rostlin. Vysoká #teplota vypalování a prastará technologie zpracování dohromady s kvalitou jílu pak umožňují získat terakotu té nejvyšší kvality, která je nejen mrazuvzdorná, ale při správném zacházení prakticky věčná. Toskánsku najdete terakotové produkty starší než 300 let. Staletí zkušeností umožňuje přesné modelování sofistikovaného toskánského stylu, ale v rovněž jednoduchého a moderního designu.

IMPRUNETA TERRACOTTA

Terracotta z Imprunety, je #nejslavnější, #nejkvalitnější a #mrazuvzdorná. Tato hlína je nejlepší na světě pro mechanickou pevnost a #mrazuvzdornost právě díky přítomnosti galestra, měkké horniny typické pro oblast Imprunety, která dodává hotovému výrobku mrazuvzdornost až do -30°C. Toto tvrzení se opírá o prokazatelné #zkoušky odolnosti, kterými výrobky z hlíny z Imprunety museli projít. Jíl z Imprunety má zrnitou strukturu, díky níž je drsný na dotek, je načervenalý s bílými odstíny. Nádoby vyrobené z této hlíny jsou špičkou na trhu a často se nacházejí ve velmi významných zahradách po celém světě. Díky své jedinečnosti, malého území k těžbě a každoročně stoupající hodnotě této zeminy, je považována za investici a její cena proto dražší. Design je propracovaný a velmi dobře provedený. Pokud jsou nádoby vyrobeny technikou Colombino (zcela ručně), je obtížné mít dokonale identické kopie stejného článku výroby. Každý kus je proto zcela jedinečný. Alternativně je možnost pracovat se sádrovou formou, která je rovněž vyrobena ručním způsobem. Proces vypalování může dosáhnout až 1020-1030 stupňů a trvá přibližně 36 hodin, po nichž následuje dalších 70 hodin pro chlazení. Možná ne každý ví, že v roce 1419 si Filippo Brunelleschi vybral právě terakotu z Imprunety ke stavbě Dómu florentské katedrály.


SIENA TERRACOTTA

Terracotta ze Sieny, je velmi dobrým poměrem mezi cenou a odpovídající kvalitou produktů. Tato hlína se těží z kopců kolem Sieny a je po Imprunetě druhým nejlepším jílem na výrobu velkých květináčů. Jíl je bohatý na oxid železa, který po procesu vypalování dává jílu jednotnou tmavě červenou barvu, typickou pro Toskánsko, které bylo v 80. letech velmi populární i ve Spojených státech. Tyto produkty jsou mrazuvzdorné až do 10 stupňů pod nulou. Modely, které jsou výsledkem starodávné sienanské tradice, jsou elegantní a pečlivě vyrobené a mají buď moderní nebo klasický toskánský styl se starožitným povrchem. Výrobky vyrobené z hlíny Siena jsou mnohem levnější než výrobky z hlíny Impruneta, ale stále jsou považovány za velmi dobré z hlediska kvality a krásy designu.


70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page