top of page

Historie terakoty z Imprunety

Aktualizováno: 8. 8. 2022

Městečko zvané Impruneta se nachází mezi zelenými florentskými kopci, konkrétněji mezi Florencii a Chianti v údolích Greve a Ema.


Impruneta je známá po celém světě, kromě místního vína a olivového oleje, právě svou specifickou a jednou z nejkvalitnějších terakot, jejím tradičním ručním zpracováním a využitím jejích kvalit v řemeslné výrobě.


Impruneta byla osídlena již ve středověku, v etruských a římských dobách, kdy se v průběhu tohoto období stala centrem florentského zemědělského sdružení pod záštitou Buondelmonti a byla svázána s politickými a hospodářskými záležitostmi nedaleké Florencie.



Skutečnou hybnou silou komunity Impruneta byl farní kostel Panny Marie, který byl založen v roce 1060 a brzy se stal významnou mariánskou svatyní. Jen pro zajímavost, tento kostel, původně postavený v románském slohu, prošel v průběhu staletí mnoha změnami, takže z původního uspořádání zůstala pouze krypta, zatímco samotný kostel již vykazuje střízlivější renesanční vzhled. Uvnitř kostela se nacházejí díla významných umělců včetně Michelozza a Lucy della Robbia a je zde uctívána také zázračná ikona Madony: „Dáma vod“, kterou podle tradice namaloval evangelista Luke a znovu ji překreslil Ignazio Hugford v roce 1758.



Impruneta je také hlavním městem výroby pálených cihel, jehož historie sahá až do 13. století, a významnou mírou se tak podílí na artefaktech historických vil, paláců a kostelů. Důkazy, které svědčí o trvanlivosti a významu výroby jsou dnes již umělecké, které lze na první pohled spatřit ve velkém počtu budov a ulic nacházejících se v samotném městě a v neposlední řadě lze toto typické umění vypozorovat u mariánských předmětů, včetně Madony z osmnáctého století ve Via Paolieri. Konkrétně socha Madony byla vyrobena v peci Agresti, která byla v provozu až do roku 1715. Díky tomu, že si pec zachovala svoji původní podobu, i se svými dobovými formami a veškerým vybavením, se v ní v současnosti nachází specializované terakotové muzeum. Stručně řečeno, pálená cihla z Impruneta je charakteristickým prvkem krajiny a architektury Toskánska.

Během renesance to byli právě Italové žijící v oblasti Toskánska, kteří umění výroby terakoty značně vylepšili. Ve skutečnosti terakotu z města Impruneta používalo mnoho významných Italů.


31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page